
Sprawdź, gdzie zamówić barszcz czerwony w butelce, wejdź na artmankiszonki.pl.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa typowo świąteczna, którą jemy zazwyczaj podczas Wigilii czy też ważnych rodzinnych zabaw. W domostwach, w których obyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do innych posiłków.
Barszcz czerwony – potrawa wszechstronna
Zdaje się, iż barszcz czerwony to łatwy do ugotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednak właśnie jego kwaskowy, a przy tym lekko słodki aromat powoduje, iż idealnie dopełnia się on z innymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy wolą w nim kartofle, plastry kiełbasy oraz jajo, inni wrzucają do niego pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą. Barszcz czerwony to klasyczna strawa obiadowa, lecz również smaczna przekąska lub ciepła kolacja – wrzący kubek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym farszem czy chrupkiego pasztecika z grzybami.
Trzeba wspomnieć, iż barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bowiem zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, a także sporo żelaza, i z tej przyczyny poleca się go anemikom. Jednak z uwagi na fakt, że bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie z reguły spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – kup bądź przygotuj sam
Nie istnieje kanoniczny przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni używa własnych ulubionych dodatków i na różny sposób doprawia tę potrawę. Jedni wsypują do niego nieco cukru, żeby wydobyć naturalną słodkość buraka, drudzy kochają pikantny barszcz, należycie pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej niezbędnych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotowywać samodzielnie, lecz proces fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa mniej więcej tydzień. Jeśli jednak nieoczekiwanie dopadnie cię ochota na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]