
Więcej o kiszonym soku z buraka.
Z kiszonek korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednak raz za razem mówi się także o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która teraz często pojawia się na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – właściwości oraz składniki odżywcze
Bodaj większość z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, tłumacząc, że napój jest niezmiernie zdrowy, aczkolwiek nie każdemu smakuje. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to wręcz bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy PP, E, C oraz A, jak również przeróżne minerały, jak np. fosfor, żelazo i wapń. Wiele osób ma problem z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, ale powinnyśmy spożywać go systematycznie, bo działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się także anemikom. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie wolno nadużywać – wystarczy pić około 250 mililitrów soku na dzień.
Działanie soku z kiszonych buraków
Drugim popularnym sokiem, którego używamy od zawsze w kuchni i który konsumujemy też jako przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Posiada on wiele witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: obniża poziom cholesterolu, wyostrza koncentrację, a jednocześnie zapobiega zaparciom. Chociaż buraki charakteryzują się sporą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go pić diabetycy. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby cierpiące na schorzenia nerek bądź reumatyzm, a także paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, żeby przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym markecie lub założyć na nie zamówienie online w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, że tego typu soki trzeba składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]