
Zobacz, gdzie kupić sok z kapusty.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych zaletach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kombucza, kefir albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają prosto i szybko dostarczyć naszemu ciału składniki konieczne dla jego właściwego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie sporo substancji oddziałujących dobroczynnie na nasze samopoczucie. Kluczowym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy inny kwaszonek to też kopalnia witamin. Godne uwagi jest zwłaszcza wysokie stężenie witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na zawartość witaminy P i K, witamin z grupy B, a także duże nasycenie solami mineralnymi.
Czemu powinno się pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one również ochronę podczas kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]