
Przyzwyczailiśmy się do picia kawy zamiast śniadania lub na szybko w drodze do pracy. Nic w tym złego, gdyż kawa wskutek znajdującej się w niej kofeinie pobudza i pozwala z energią stawić czoło zaplanowanym zadaniom. Często zapominamy, że kawa w zestawieniu z rozmaitymi dodatkami może zmienić się w aromatyczny przysmak, przy którym można się odprężyć po nerwowym dniu w pracy. Jakie wobec tego słodycze i ciasta najlepiej pasują do kawy?
Czekolada, nugaty i inne słodycze – co pasuje do kawy?
Do kawy, przede wszystkim jeśli lubimy pić ją niesłodzoną i bez mleka, rewelacyjnie pasują wszystkie słodycze, które łagodzą jej intensywny smak. To np.:
– desery z miodem, toffi oraz karmelem – ciągutki mleczne, holenderskie stroopwafle bądź sezamki – te słodycze rewelacyjnie komponują się z popołudniową kawą i interesującą książką;
– nugaty – wyborny deser sporządzany z ubitych białek i miodu, które łączy się orzechami (w całości bądź rozdrobnionymi), czasami z domieszką kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny smakołyk, który w Europie spożywa się w czasie Bożego Narodzenia we Włoszech, we Francji i w Hiszpanii. Tam również wytwarza się najlepsze słodycze tego rodzaju;
– kruche ciastka – m.in. herbatniki, biszkopty oraz ciastka owsiane, a więc wszystko, co można maczać w ciemnym napoju;
– migdały, orzechy i ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy lekkie makaroniki pieczone z mąki migdałowej, mieszankę orzechów lub po prostu ciastka z ich dodatkiem, na pewno będziemy wniebowzięci tym połączeniem. Wypada jednakże mieć na uwadze, że orzechy zawierają dużo tłuszczy, co prawda tych zdrowych, ale i tak radzimy spożywać je z rozwagą;
– cynamonowe ciastka – mamy na myśli szarlotki oraz słodkie cynamonowe bułki z ciasta drożdżowego. Cynamon wspaniale podbija walory smakowe kawy (można go dodać także bezpośrednio do napoju, przykładowo posypać nim delikatną piankę cappuccino);
– czekolada – kilka kawałków ciemnej czekolady i kawa to kombinacja, która oczaruje nawet tych najbardziej kapryśnych. Rzecz jasna trzeba kupować czekoladę wysokiej jakości z odpowiednią zawartością kakao (od 70%) oraz z małą zawartością cukru i tłuszczu. Dobre czekolady poznaje się po głośnym trzaśnięciu podczas jej dzielenia.
Kontakt z firmą:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]