
Więcej szczegółów o kiszonych ogórkach.
W sałatce, na kanapce, w zupie lub w formie surówki do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszone warzywa są zarówno smaczne, jak i zdrowe.
Kwaszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku albo z innymi dodatkami
Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich zrobienie jest całkiem proste. Stosuje się do tego drewniane beczułki lub pojemne kamienne garnki, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą i stawia się pojemnik na przynajmniej dwa tygodnie w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą skonsumować kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego typu to ogórki „małosolne”. W podstawowym recepturze do solanki wraz z ogórkami wrzuca się ząbki czosnku i koper, jednakże walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić również innymi dodatkami, np. liśćmi czarnej porzeczki, gorczycą bądź cząstkami chrzanu. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, aby osobiście zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarnię, w której może chować przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż musimy odmówić sobie jedzenia kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w pojemnikach czy też w workach z folii, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.
Dlaczego warto spożywać kiszone ogórki?
Od setek lat panuje przekonanie, iż sfermentowane warzywa korzystnie wpływają na nasz organizm. I nie jest to nieprawdą, bo wespół z kwaszonkami wchłaniamy dobroczynne kultury bakterii, które korzystnie oddziaływają na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, wspierając tym samym proces trawienia. Lecz to nie wszystko! Ogórki kiszone są nietuczące (to ledwie 12 kcal na 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę A, C i E, witaminy z grupy B, a także sporo składników odżywczych istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, wapń, magnez, potas czy mangan. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? Jeśli nie przeszkadzają cierpkie smaki, zalecamy nie wylewać jej po zjedzeniu warzyw. Lepiej użyć jej do zupy ogórkowej lub wypić, bowiem w czasie kiszenia mikroelementy przenikają po części do soku. Należy jednakże podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]