
Jeśli szukasz żywności ekologicznej, odwiedź ten adres.
Od szybkiego rozwoju przemysłu spożywczego, który obserwujemy od początku XX wieku, wyroby spożywane przez nas codziennie zaczęto nagminnie wypełniać licznymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz razem z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jakie może to wywoływać skutki dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni produktów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.
Ekologiczna żywność – rośliny uprawiane z zachowaniem głównych obostrzeń rolnictwa ekologicznego
By konkretny produkt trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł mienić się „eko”, musi spełnić wiele wytycznych. Żywność ekologiczna i przetwory z niej wykonane muszą zdobyć odpowiednie certyfikaty przyznawane przez wyznaczone do tego instytuty. Główną jednakże właściwością spożywczych produktów eko jest to, iż użyte do ich przygotowania warzywa oraz owoce uprawiano z zachowaniem kluczowych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie korzystali z syntetycznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby mieć szkodliwy oddziaływanie nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które również szkodzą ekosystemowi. Niektóre bowiem nawozy wywołują zasolenie gleby czy zanieczyszczają wody powierzchniowe, a opryski pół silnymi pestycydami nierzadko są powodem śmierci pożytecznych organizmów. Tymczasem w efekcie ekologicznej uprawy owoce i warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych szkodliwych związków przeniknie do ciała ich konsumentów.
Zamawiasz żywność ekologiczną? Czytaj dokładnie informacje na etykiecie
Żywność eko podlega stałemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym też w czasie składowania i transportu. Co istotne, jeżeli przetwór spełnia kryteria, jego producent nie licząc typowych informacji między innymi o możliwych alergenach, temperaturze przechowywania, dacie trwałości czy wadze netto, miejscu produkcji ingredientów, musi też obligatoryjnie podać numer identyfikacyjny organu kontrolnego niniejszy produkt i umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc białe gwiazdy ułożone w kształt listka. Poszukując żywności ekologicznej warto więc czytać starannie etykiety produktów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o zdobytych certyfikatach.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]