
Urządzeniem, które osiąga w naszym kraju coraz większą popularność, jest bez wątpienia grill gazowy. Doskonale sprawdza się do przyrządzania zarówno pysznych kiełbasek, jak i dobrze przyprawionych szaszłyków. Jakiego rodzaju grill gazowy warto wybrać?
Czy warto nabyć grill gazowy?
Zapomnijmy o pylącym węglu i popiele. Użytkując model gazowy przygotujemy mięso błyskawicznie i bez zbędnego bałaganu. Niewielki grill znakomicie nadaje się do używania w ogrodzie, czyli zawsze wtedy, kiedy dysponujemy ograniczoną przestrzenią. Pracujący w oparciu o zbiorniki gazowe bądź specjalne naboje, grill gazowy posiada też precyzyjne zawory, umożliwiające dostosowanie procesu pieczenia. Tego typu grille są przenośne i bez problemu zabierzemy je nawet na piknik. Wykonane ze stali części są niezwykle wytrzymałe i umyjemy je przy pomocy delikatnych detergentów. W pudełku nierzadko otrzymamy także praktyczne elementy, np. dodatkowy ruszt, aluminiowe tacki na potrawy bądź poręczne szczypce do mięsa.
Uznanymi i popularnymi pośród polskich użytkowników producentami stacjonarnych i przenośnych grilli gazowych są marki Broil King, Landman, a także Weber.
Jak serwisować grill gazowy?
Aby grill gazowy służył nam bez problemu przez lata, należy regularnie poddawać go konserwacji w profesjonalnym salonie sprzedaży. Nie możemy samodzielnie demontować części sprzętu, gdyż grozi to dużym niebezpieczeństwem. Jeśli chcemy mieć pewność, iż nasze urządzenie jest urządzeniem znakomitej klasy, nie nabywajmy go w supermarketach, tylko w profesjonalnych salonach. Zwróćmy też uwagę, by ze względów bezpieczeństwa używać grill gazowy jedynie na wolnej przestrzeni, w przeciwnym przypadku może to być przyczyną zatrucia. Jeśli będziemy słuchać sugestii producentów, sprzęt posłuży nam przez wiele lat.