
Szukasz zakwasu na żur? Zobacz tutaj.
Ostatnio z rzadka już spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, co wywołuje pragnienie błyskawicznego nasycenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które niegdyś serwowane były zazwyczaj jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samemu przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to w dalszym ciągu stanowią one stałą pozycje w ofercie barów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo serwowane podczas obiadów bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.
Żurek to nie barszcz biały – Zakwas z mąki pszennej lub żytniej – który na barszcz biały, a który na żurek?
Gdy spyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to z miejsca przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób wręcz nie widzi najważniejszej różnicy pomiędzy tymi daniami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem tradycyjnie żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, z kolei barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Lecz to nie wszystko, co odróżnia te zupy, aczkolwiek wypada stanowczo zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest przecież sztuką, a każde danie jest odbiciem kunsztu kucharza i jego subiektywnych smaków. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zwykle wkłada się więcej grzybów i warzyw. Barszcz zabiela się też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej złożona, gdyż w ramach tej grupy zup można wydzielić 3 rodzaje:
– kwaskowaty, zawiesisty żur gotowany z reguły ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go zwykle z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.
Bazę na barszcz biały albo żur można kupić
Wykonanie zakwasu na wyszczególnione wcześniej zupy jest nieskomplikowane, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. W internecie znaleźć można dziesiątki przepisów na zakwas, które można wykorzystać. Używając jednak domowy zakwas powinno się zaplanować pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeżeli chrapka np. na żur najdzie was znienacka, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przyrządzanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i online, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym ugotujemy aromatyczny barszcz biały i żurek staropolski albo śląski.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]